03.jpg
Je bent hier:

Thema's

 1. 't Is weer voorbij die mooie zomer

  Na de Tweede Wereldoorlog werd de Belgische kust de vakantiebestemming bij uitstek voor de grote massa met zon, zee en strand als belangrijkste troeven. Als herinnering aan de mooie zomer selecteerde de Provinciale Bibliotheek enkele postkaarten met vakantiegangers aan de West-Vlaamse kust. Misschien zijn enkele beelden verrassend herkenbaar.

 2. Het Lijsternest heropent de deuren

  ‘Het Lijsternest’ is het voormalig woonhuis van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871-1969), pseudoniem voor Frank Lateur. Het dateert van 1905. Streuvels leefde en werkte er tot aan zijn dood in 1969. Hij schreef er meesterwerken zoals ‘De Vlaschaard’, ‘Het leven en de dood in de ast’, ‘Prutske’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’. Streuvels overleed er in 1969. Na de dood van zijn echtgenote kocht de Provincie West-Vlaanderen in 1977 het woonhuis aan en herstelde het. Sinds 2008 was het gesloten. Na jaren van studie, inventarisatie, restauratie en herinrichting is het provinciebestuur trots ‘Het Lijsternest’ te kunnen heropenen.

 3. Wereldoorlog I

  Postkaarten uit de collectie van de Provinciale Bibliotheek over de Eerste Wereldoorlog.

 4. IJzerbedevaartaffiches uit de Provinciale Bibliotheekcollectie

  Op maandag 11 november 2013 vindt de 86ste IJzerbedevaart plaats. In de iconografische collectie van de Provinciale Bibliotheek Tolhuis steken verschillende affiches van vorige edities. Ze werden onlangs opgenomen in de Beeldbank West-Vlaanderen. Naast een historische hebben deze affiches ook een belangrijke iconografische waarde. Ze werden vaak door belangrijke illustratoren vervaardigd.

 5. WOI-affiches omtrent landbouw en voeding

  In de publicatie 'Boeren, boter en bezetters', de onderzoekgids landbouw, voeding en Eerste Wereldoorlog van Brecht Demasure (CAG), verschenen enkele oorlogsaffiches uit de collectie van de Provinciale Bibliotheek Tolhuis. Wij selecteerden voor u nog enkele affiches omtrent landbouw en voeding in WOI.

Adresinformatie

Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge
T 050 40 31 11 | F 050 40 31 00
E provincie@west-vlaanderen.be

© 2009 Provincie West-Vlaanderen  |  Beeldbank by Pictura-dp  |  Legal Disclaimer